Kiadó apartmanok Balatonlellén

| A Balaton vízének hőmérséklete: °C | A Balaton vízszint: cm | UV-B sugárzás:

Balatonlelle Somogy megyében, a Balaton déli-partján fekszik, Siófoktól nyugatra, 35-, Budapesttől szintén nyugatra 135 km -re. Könnyen megközelíthető közúton, vasúton, az északi-partról pedig hajóval is. A megyeszékhely, Kaposvár 55 km távolságban van, a 67 -es úton.

A város a fonyódi kistérséghez tartozik, területe 43 km2, állandó lakosainak száma megközelíti a 6.000 főt.

A rómaiak fontos központként jelölik meg térképeiken, mivel több "hadiút" is találkozott itt. Az első írásos emlék 1229 -ből származik (igaz a Tihanyi apátság alapítólevele is említí már 1055 -ből), illetve a település neve 1864 óta Balatonlelle. A város történetében jelentős szerepet játszik a szomszédos település Balatonboglár, amellyel 1978 -ban egyesülve egy települést alkottak Boglárlelle néven. A két település 1986 -ban nyerte el a városi rangot, azonban 1991 -ben ismét szétváltak, külön-külön megtartva városi rangjukat.

Balatonlelle nem csak történelmi jelentőségű kisváros, illetve az egyik legrégebbi dél-balatoni település, hanem a megyeszékhely szempontjából is jelentős útvonal, hiszen itt érhetik el leghamarabb a Somogy megye központjából, a Balatonra érkezők, a 67 -es úton a Magyar Tengert. A Magyarország más területein élők, főleg a Budapestiek a XX. század elején kezdték el felfedezni a Balaton jótékony hatását, így egyre többen választották pihenőhelyként.

Balatonlelle gazdasága is főként a fürdő-turizmusra alapul, hiszen több mint 2 km hosszú strandjával ( a nyugati szabadstranddal és a 2006 -ban átadott, igazi mediterrán, tengert idéző homokos-part és élményfürdőjével) igazi vonzerőt jelent a fürdőzés szerelmeseinek. Sekély, lassan mélyülő partszakaszával kiváló választás lehet a kisgyermekes családok számára is.

Az ingatlanok idegenforgalmi értékesítése lett a legfőbb bevételi forrás, a kisipari tevékenység szinte teljes elsorvadása miatt, illetve a mezőgazdaság is átalakult, de a szőlő- és bortermelés még mindig jelentős megélhetési forrás a vidéken. Balatonlelle a dél-balatoni borvidék részeként, több díjnyertes borásszal és borral is büszkélkedhet, kedvező fekvésű, homokos, szőlő termelésre kiváló táptalajt nyújtó területeivel.

A település, a honfoglalás koráig visszanyúló történelme miatt is bővelkedik kultúrális látnivalókban. Többek között: a déli-part egyetlen vöröskő temploma, az 1700 -as években épült parasztház, amely ma a Kapoli Múzeum nevet viseli és állandó tárlatot tart ifjabb és idősebb Kapoli Antal fafaragó mesterek, valamint Ligeti Miklós szobrászművész alkotásaiból.

A múlt és jelen kultúrális értékeit is szem előtt tartva, a körforgalom mellett található parkban nyitotta meg kapuit az Afrika Múzeum, Gróf Somssich Pongrácz afrikai trófeagyűjteményével, dél-afrika teljes élővilágát és kulturális értékeit bemutatva.

A nyári esték hangulatát orgonakoncertek, a 2 szabadtéri színpadon zenés rendezvények, valamint népi- és hagyományörző fesztiválok szinesítik ( a Balatonlellei Borhét Fesztivál, sütő- és főzőversenyek, néptánc bemutatók és kiállítások).

A forró nyári nappalok és éjszakák szórakozási lehetőségekben is bővelkednek, minden korosztály megtalálhatja a megfelelő felüdülést a fürdőzés és napozás mellett.